American Theatre Magazine (vidi izvor)

Global Spotlight

Compiled by Nicole Estvanik Taylor in the February 2010 issue of American Theatre magazine.

Zenica, Bosnia and Herzegovina

HERE'S TO YOU, OR BIZARRE: At the Bosnian National Theatre of Zenica, a Bulgarian director is making his Bosnian debut. Petar Kaukov is the head of his native country's Youth Theatre Nikolay Binev, an expansive space in Sofia that presents handsomely mounted kid-friendly fare, as well as musicals and dramas aimed at an older crowd.

The play he is directing in Zenica, by Serbian playwright Zeljko Hubac, is definitely more suitable for the latter age-group. Here's to You, or Bizarre is a bleakly funny fugue of death, set on several levels of an apartment building in Belgrade populated by junkies, hookers and mobsters. An English translation of the play, subtitled "Three scenes of nonsense for five actors and fifteen characters," can be read online at www.pozorje.org.rs/scenaeng/no21-6.htm. According to Serbian critic Svetislav Jovanov, Hubac's script turns dramatic conventions upside-down through his "treatment of realism as a sophisticated game with an open outcome." But it feels inevitable, as these three gritty stories are layered on top of one another, that the outcome for none of these desperate characters could be good. (Opens in March; (387) 32-401-142; www.bnp.com.ba)


Dnevni avaz (vidi izvor)

„Bizarno“ Željka Hubača na tri scene -Predstava sastavljena od tri mini priče • Pričamo jezikom umjetnosti, rekao reditelj Kaukov, Autor: A. DŽONLIĆ, 04.03.2010

Ilić i Vidović na jednoj od posljednjih proba

Bugarski reditelj Petar Kaukov i ekipa glumaca Bosanskog narodnog pozorišta (BNP) priveli su kraju pripreme za premijeru predstave „Bizarno“ prema komadu Željka Hubača, Zeničanina s beogradskom adresom stanovanja.

Postavlja pitanja
- Radili smo tridesetak radnih dana i vjerujem da smo postigli moj cilj, a to je da cijela ekipa govori jedan jezik, ne bosanski, hrvatski, srpski jezik, na kojem se ionako dobro razumijemo, nego jezik umjetnosti, profesionalizma.
O predstavi ne trebaju pričati oni koji su je pravili, jer je, po mom mišljenju, smisao teatra da postavlja pitanja, a ne da daje odgovor - kazao je na jučerašnjoj pres-konferenciji u BNP-u Zenica reditelj Kaukov.
Predstava koja traje skoro dva sata postavljena je na tri scene, između kojih se nalazi publika, a radnja se odvija u imaginarnom soliteru, i to na njegovom krovu, u stanu, te kafiću u prizemlju.
Tekst prema kojem je rađena predstava „Bizarno“ originalnog naziva „Živjela ti meni“, za koji je dobio nagradu festivala Sterijino pozorje, drugi je Hubačev tekst postavljen na scenu BNP-a.

Više angažmana
- Zanimljivo je da je ovaj komad sastavljen od tri male predstave, ustvari predstave koje svaka za sebe imaju više angažmana i traže ulaganja sebe nego što su to tražile mnoge do sada igrane predstave. Uvjeren sam da će pristup, od scene do našeg angažmana u tri mini priče, veoma zaintrigirati publiku - ističe jedan od aktera u predstavi, glumac
Nusmir Muharemović.

U predstavi po tri uloge igraju Anđela Ilić, Snežana Marković, Tarik Marković, Nusmir Muharemović i Siniša Vidović. Raditelj Kaukov ujedno je i scenograf predstave, dok je kostime uradila Sabina Trnka. Bugarin Javor Dimitrov potpisuje muziku te vizuelne i zvučne efekte.
Premijera „Bizarnog“ bit će održana 6. marta, dok će pretpremijerno izvođenje za zeničku publiku biti upriličeno večeras i sutra na Velikoj sceni BNP-a.

Dnevni avaz (vidi izvor)

Petar Kaukov postavio nove standarde u zeničkom teatru - Komad Željka Hubača režirao gost iz Bugarske, Autor: A. DŽONLIĆ 08.03.2010. 17:00
Dugotrajan aplauz za petero glumaca BNP-a

Nakon dvije pretpremijere, upriličene na zahtjev reditelja kako bi glumci osjetili publiku u neobičnom scenskom prostoru, preksinoć je u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica premijerno izvedena predstava "Bizarno" po tekstu Željka Hubača "Živjela ti meni".
Bugarski reditelj Petar Kaukov, mišljenje je publike, ali i struke, uveo je nove standarde u zeničko pozorište.

Tri scene

U skoro dva sata ispunjena dijalogom pet glumaca, od kojih svako igra po tri uloge, na tri scene, Kaukov sjajnom dinamikom, gledaoca postavlja usred zbivanja, jer se radnja odvija na metar udaljenosti od publike, smještene na pomičnoj tribini, baš kao da se seli s krova u stan, pa iz stana u kafić u prizemlju solitera u kojem se dešavaju tri odvojene, ali ipak povezane ljubavne priče.
- Iako čovjek vjeruje i zna šta radi, uvijek postoji bojazan kako će to publika primiti. Reakcije koje sam vidio ove tri večeri bile su sjajne, tako da mogu sam sebi reći da sam uspio u namjeri da ovu sjajnu kompleksnu priču spustim na scenu i od nje napravim nešto što će se dugo gledati. Ako nakon predstave svako od nas barem još jednom promisli o sudbinama likova iz ovog solitera naših duša, i naša posljednja misija je postignuta - kazao nam je Kaukov nakon premijere.

Ambiciozan projekt
Djelimično adaptirane priče govore o ljubavi i smrti, sudbinama nesređenih porodica, paru narkomana, korumpiranosti te novokomponiranom društvu sa šefovima mafije i turbofolk pjevačicama. 
Likovi koje tumače Anđela Ilić, Snežana Marković, Siniša Vidović, Tarik Marković i Nusmir Muharemović u sve tri priče tragično završavaju.
- S obzirom na to da se predstava odvija pred publikom na metar, u tri različite scenografije, vjerujem da se svi slažu da je ovo do sada naš najzahtjevniji i najambiciozniji projekt, a publika je to na dvije pretpremijere i premijeri i nagradila dugotrajnim aplauzom - kazao nam je Muharemović.
Scenografiju je potpisao Petar Kaukov, kostimografiju Sabina Trnka, a muziku Javor Dimitrov.

Blentoven Zenica (vidi izvor)

Blentoven Zenica

Topla preporuka za predstavu "Bizarno"
Sinoć smo prisustvovali pretpremijeri novog komada u zeničkom Bosanskom narodnom pozorištu. Izuzetno zanimljivo postavljen komad od strane Bugarskog redatelja Petra Kaukova koji je jednu jako zanimljivu temu postavio na malu scenu naše pozorišne kuće. Svi problemi koje susrećemo u današnje vrijeme su zastupljeni u dva sata predstave koja sigurno nokoga neće ostaviti ravnodušnim.
Pisac teksta Željko Hubač, višestruko nagrađivan za svoje dramske tekstove, je neko vrijeme živio u Zenici. Izuzetno hrabro je uradio ovaj tekst gdje se kroz tri priče isprepliću ljubav i smrt. Naizgled tri nepovezane priče obuhvataju sve segmente dekadencije današanjeg društva. U prvoj priči se isprepliću sudbine jedne nesređene porodice i jednog para narkomana. Druga priča je o korumpiranosti i ljubavnom trokutu nekadašnjih prijatelja a zadnja priča koja na Altmanovski način, koju je poznati režiser koristio u svojim "Kratkim rezovima" uvezuje sa prethodne tri, pripovijeda nam o novokomponiranim krimi bossu.
Moram naglasiti da je glumačka podjela jako dobra sa pet glumaca koji igraju u sve tri priče što je jako zahtjevna stvar zbog čestih izmjena ritma koje se provlače kroz naizgled nepovezane priče. Posebno mi se svidjela gluma Anđele Ilić koja me iz predstave u predstvau uvjerava u svoj talenat. Snježana Marković i Tarik Marković su standardno dobri i veoma zorno su prikazali likove koji se nose sa svojim unutarnjim demonima. Siniša Vidović je za mene novi lik i mislim da je pred njim zanimljiva karijera na kojoj još treba poraditi. I na kraju Nusmir Muharemović čiji likovi su najdominantniji u cijeloj predstavi, na momente je a na momente pomislim da je mogao mnogo bolje. Činjenica je da je njegova uloga najkompleksnija i da su sinusoide karaktera koje on igra najizraženije tako da je pred njim bio i najteži zadatak. Imam osjećaj da je njega režiser najmanje volio jer je on jedini lik u predstavi koji je poginuo u sve tri priče a da ne spominjem da je on jedini lik koji se skroz do gola morao svući od kako ovo naše pozorište egzistira u samostalnoj BiH.
Sve pohvale idu i na račun scenografije i sasvim inovativnog pristupa mijenjanju scene. Naime, ovu predstavu gleda 40-ak ljudi koji sjede na sredini glavne scene i nakon svake priče kompletan prostor za sjedenje se zarotira za 45 stepeni da bi publiku prenijelo na potpuno novu scenu.
Mislim da je predstava "Bizarno" jedno jako zanimljivo djelo koje i te kako vrijedi pogledati.

Vidi konferenciju za štampu

 

Susreti pozorišta u Brčkom