Željko Hubač

 

LEPOTICA I ZVER

(Po motivima Andersenove bajke i dramatizacije M.Belovića)

 

Lepotica i zver1 

 

 Pogledaj video

 

Reditelj: Zoran Lozančić

Scenograf: Stefanka Kjuvlijeva

Lutke: Ivanka Getova

Muzika: Borivoje Mladenović

 

Igraju:

 

Svetlana Mihajlović

Slobodan Miljković

Dragan Todorović

Jelena Đorđević

Marija Cvetković

 Toma Bibić

 Nikola Cekić

Tatjana Milenković

Mirjana Đorđević

 

Predstava je učestvovala na 17. reviji lutkarskih kazališta u Rijeci 

Predstava je učestvovala na 11. Međunarodnom festivalu pozorišta za decu "Pozorište zvezdarište" u Beogradu i osvojila 3 nagrade:

Nagradu za najbolju animaciju lutaka dobio je ansambl predstave.  

Nagradu za najbolju kreaciju lutaka dobila je Stefanka Kjuvlijeva.

Nagradu za najbolju režiju dobio je Zoran Lozančić.

 

Lepotica i zver2Lepotica i zver3

 

 

Jedna od najpoznatijih i najčešće dramatizovanih bajki. Lutkarska predstrava koja govori o večitoj borbi dobra i zla, prepuna kolorita, slikovita, sjajno praćena svetlosnim efektima, svakom detetu i posetiocu obogaćuje maštu. (Iz programa predstave).

 
* * *
Lepotica i zver na 17. reviji lutkarskih kazališta u Rijeci
Pozorište lutaka Niš interpretiralo je klasik Charlesa Perraulta Ljepotica i zvijer (...) U korpusu bajki koje pričaju o pravoj ljubavi i pravoj ljepoti koja uvijek dolazi iznutra, Ljepotica i zvijer jedna je od najljepših. I prava je sreća kada u interpretaciji odnos Ljepotice i Zvijeri ne ostaje plošan, a razrješenje patetično. (...) Željko Hubač u adaptaciji se jako trudio da ne bude tako (...) u potrazi za detaljima koji bi mogli nasmijati i zabaviti iskoristio je Ljepotičine sestre i njihovu potragu za muževima, naglasivši cijelu paletu stereotipa muško-ženskih odnosa predbračnih, bračnih i poslije bračnih, očito u želji da zabavi i odraslu publiku. (...) treba istaknuti vještinu, a gotovo uvijek je riječ o animacijskom paru za svaku lutku, lutkare koji su pokretali Ljepoticu i njena oca s velikom pažnjom i dosljednom koncentracijom. Posebno je zanimljivo rješenje Ogledala koje je čarolijom zarobilo princa: tkanina nategnuta na okvir, posebno osvijetljena, a kada govori, animatori rukama i maskama guraju tkaninu, pa izgleda kao da će Zlo svakog trena potpuno zarobiti Zvijer. Puno dojmljivije od pokretanja šumskog lišća ili buketa ruža.

Tatjana Sandalj, KAZALIŠTE.hr, 20. studenoga 2012.