Lepotica i zver

U POZORIŠTU LUTAKA NIŠ 17. NOVEMBRA PREMIJERNA OBNOVA "LEPOTICE I ZVERI", GOSTOVANJE U RIJECI

U Pozorištu lutaka u Nišu, 17. novembra je izvedena premijerna obnova lutkarske predstave "Lepotica i zver" rađene po tekstu Željka Hubača, a u režiji Zorana Lozančića. Ova predstava je imala svoju praizvedbu 14. aprila 2002. godine i uspešno je igrana nekoliko godina, a učestvovala je na brojnim lutkarskim festivalima i osvajala je značajna priznanja. Premijerna obnova je naišla na sjajan odziv kod niške publike i kritike, a sa uspehom je izvedena na 17. reviji lutkarskih kazališta u Rijeci.

Niško lutkarsko pozorište je za narednu godinu u svoj repertoarski plan uvrstilo lutka mjuzikl Željka Hubača "Mala sirena", koji će režirati Zoran Lozančić, a muziku će komponovati Miroljub Aranđelović Rasinski.

 

*** 

 

Lepotica i zver na 17. reviji lutkarskih kazališta u Rijeci

Pozorište lutaka Niš interpretiralo je klasik Charlesa Perraulta Ljepotica i zvijer (...) U korpusu bajki koje pričaju o pravoj ljubavi i pravoj ljepoti koja uvijek dolazi iznutra, Ljepotica i zvijer jedna je od najljepših. I prava je sreća kada u interpretaciji odnos Ljepotice i Zvijeri ne ostaje plošan, a razrješenje patetično. (...) Željko Hubač u adaptaciji se jako trudio da ne bude tako (...) u potrazi za detaljima koji bi mogli nasmijati i zabaviti iskoristio je Ljepotičine sestre i njihovu potragu za muževima, naglasivši cijelu paletu stereotipa muško-ženskih odnosa predbračnih, bračnih i poslije bračnih, očito u želji da zabavi i odraslu publiku. (...) treba istaknuti vještinu, a gotovo uvijek je riječ o animacijskom paru za svaku lutku, lutkare koji su pokretali Ljepoticu i njena oca s velikom pažnjom i dosljednom koncentracijom. Posebno je zanimljivo rješenje Ogledala koje je čarolijom zarobilo princa: tkanina nategnuta na okvir, posebno osvijetljena, a kada govori, animatori rukama i maskama guraju tkaninu, pa izgleda kao da će Zlo svakog trena potpuno zarobiti Zvijer. Puno dojmljivije od pokretanja šumskog lišća ili buketa ruža.


Tatjana Sandalj, KAZALIŠTE.hr, 20. studenoga 2012.

 

Pogledaj video