Nagrade za "Bizarno" na Danima Zorana Radmilovića

Nagrada "Zoran Radmilovic", za najboljeg glumca Festivala "Dani Zorana Radmilovica“ u Zajecaru, pripala je prvaku Narodnog pozorišta u Beogradu Igoru Ðordevicu, dok je predstava “Bizarno” osvojila Nagradu “Krstomir Milovanovic”, za vizuelni identit.
Ðordevic je prestižno priznanje, jednoglasnom odlukom žirija, u kojem su bili glumica Ana Sofrenovic, reditelj Miroslav Benka i teatrolog Zoran Ðeric, dobio za tumacenje uloga Martina, Ricija i Dejana u predstavi "Bizarno", po tekstu Željka Hubaca i u režiji Snežane Trišic.
- Nakon svih odgledanih predstava u zvanicnoj konkurenciji, žiri je jednoglasno doneo odluku da Nagradu "Zoran Radmilovic" za najboljeg glumca festivala dodeli glumcu Igoru Ðordevicu, koji je bravurozno ostvario, najrazlicitijim glumackim sredstvima, dijametralno razlicite likove Martina/Ricija/Dejana u predstavi "Bizarno" – navedeno je, izmedu ostalog, u obrazloženju.
Inace, Ðordevic je druge festivalske veceri, posle izvodenja predstave, takode jednoglasnom odlukom žirija, dobio i Nagradu "Zoranov brk" za najbolju glumacku bravuru.
Strucni žiri, u kojem su bili dizajner Dragan Ilic, koreograf narodnih igrada Ljubomir Brandušanovic i dizajner – profesor likovne kulture Radmilo Nikolic, odlucio je da Nagrada “Krstomir Milovanovic”, za vizuelni identity pripadne predstavi “Bizarno”.
- Upecatljiva jednostavnost scene Darka Nedeljkovica je u dobroj sprezi sa oštrim kontrastom likova u svim celinama predstave i aspektima produkcije koja je potkrepljena, pre svega, odlicnom glumom. Tri na izgled odvojene, ali i preklapajuce price sa istom minimalistickom scenom glumci svojom vanserijskom izvedbom smeštaju u kontekst prvog, drugog, a pa zatim i treceg ambijenta. Svedeno i cisto svetlo koje prati scenske pokrete i scenski govor osmišljen od strane Tamare Antonijevic i Diane Marojevic Diklic, povecava dinamiku i dramaticnost dobre price…
Ono što je u samom startu predstave bilo impresivno je to da je posle par minuta mogao da se stekne utisak da su likovi deo sivila beogradskih „blokova“, i to mnogo pre nego što je samom pricom to i potvrdeno…
Kostimi Marine Medenice realni i potpuno u sintezi sa likovima koji ih izvode, povecavaju upecatljivost i žalosno komicnu realnost predstave (u savremenom prljavobelo-sivo-crnom, ali i tako našem ambijentu koji pokrepljuje svu frustraciju likova). Sve u svemu, „Bizarno“ svojom snagom i oštrinom vizuelnog identiteta zaslužuje nagradu „Krstomir Milovanovic“ za likovnost na ovogodišnjim „Zoranovim danima“ – piše u obrazloženju žirija.