Jubilej: 50-to izvođenje "Bizarnog" u Narodnom pozorištu u Beogradu

Drama „Bizarno“, po tekstu Željka Hubača, u režiji Snežane Trišić, izvedena je 12. februara na Sceni „Raša Plaović“ jubilarni 50. put. U ovom crnohumorniom komadu o traumatizovanom društvu i pojedincima koji se leče kroz agresiju, destrukciju i samodestrukciju, igraju Igor Đorđević (Martin, Riči, Dejan), Nikola Vujović (Điđa, Saša, Gaga), Miloš Đorđević (Voja, Milan, Biksa), Sonja Milojević (Katarina, Majda, Svetlana) i Suzana Lukić (Mina, Ksenija, Iva).

U predstavi se, kroz tri priče koje se događaju istovremeno jednoga dana u nekom soliteru, na bizarno duhovit način prelamaju jezivi zločini, smrt, nasilje, ubistva i samoubistva, traume, zavisnosti, seksualno zlostavljanje i ekploatacija žena...

Prva priča događa se na krovu, druga u jednom od stanova višespratnice, a treća u kafiću u suterenu. Kroz ispreplitane sudbine i bizarne slučajnosti od krova do temelja obesmišljeni su životi svih likova, njihove sudbine, ali i smrti.

Soliter postaje metafora hijerarhije i strukture kriminalizovanog i traumatizovanog društva, koja do apsurda izoštrava uzroke i posledice koje nas svakodnevno dovode do ivice simsa.
Dramaturg je Spasoje Ž. Milovanović, scenografiju je uradio Darko Nedeljković, kostime Marina Medenica, a muziku Srđan Marković.

Predstava, koju je Narodno pozorište u Beogradu uradilo u koprodukciji sa Šabačkim pozorištem, premijerno je izvedena 1. oktobra 2013. godine u Šapcu i 12. oktobra na Sceni "Raša Plaović".

Na brojnim festivalima (Sterijino pozorje, Dani „Zorana Radmilovića“, Festival „Joakim Vujić“, Festival praizvedbi...) do sada je osvojila 15. nagrada. Na matičnoj sceni i gostovanjima, „Bizarno“ je videlo  više od 11.000 gledalaca.

Preuzeto sa internet prezentacije narodnog pozorišta u Beogradu

M.Bezbradica